Nominaties Wim van Doorn Award 2020/2021
De Wim van Doorn Award Selectiecommissie heeft uit de voorgedragen kandidaten de volgende nominaties vastgesteld.
Petro van den Heuvel
Petro (1959) startte zijn loopbaan in 1980 bij de AMRO bank op de afdeling 'Deviezen en administratie'. In deze functie voerde hij o.a. controles uit voor DNB. De focus van de onderzoeken lag op buitenlands betalingsverkeer.
Tot 1994 vervulde Petro verschillende functies bij de bank, waaronder op de afdeling inlichtingendienst buitenland. In '94 maakte hij de overstap naar Interbank. Hier richtte hij zich op het onderzoeken van alle soorten fraudes zoals verzekeringsfraude, beleggingsfraude, intermediairfraude, kredietfraude en incassofraude. Ook werd van den Heuvel betrokken bij de implementatie van de MRZ-code binnen de financiële wereld. Hiermee kon identificatiefraude eenvoudiger worden gedetecteerd.
Tot vandaag de dag houdt Petro zich bezig met het opsporen van fraude, met name gespecialiseerd in de georganiseerde misdaad, waaronder grote leasefraudezaken. Hij focust zich op de samenwerking tussen zoveel mogelijk financiële partijen om zo samen beter de georganiseerde criminaliteit in kaart te brengen. Petro heeft een veel jonge enthousiaste collega's opgeleid en ondersteund in de ontwikkeling in hun carrière bij veiligheidsafdelingen van banken en andere financiële instellingen. Naast alle werkzaamheden geeft Petro ook cursussen over fraude en het herkennen daarvan.
Peter Hagenaars
Peter Hagenaars (1963) begon zijn loopbaan bij de Nederlandse Politie, alwaar hij 10 jaar leidinggevende was. Na de studie bedrijfskunde maakte hij de overstap naar de advieswereld. Peter is inmiddels al bijna twintig jaar eigenaar van Top Management Consult.
Peter heeft zich de afgelopen tien jaar gespecialiseerd in het bouwen van privaat-publieke samenwerkingsverbanden (PPS) in het digitale veiligheidsdomein, zoals het landelijk skimmingpoint en het digitaal bedrijvenloket. Hij is medeauteur van het boek 'De kracht van privaat publieke allianties' waarin de lessen van privaat-publieke samenwerking in de praktijk zijn opgetekend.
Hij tekende voor ontwerp en realisatie van het Digital Intrusion Team, het team bestaande uit mensen van politie, Koninklijke Marechaussee en de FIOD. Dit team geeft sinds 2019 invulling aan de hackbevoegdheid. Peter realiseerde de borging en vernieuwing van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), een PPS van politie, bankensector, OM, Marktplaats en de ACM. Hij is geestelijk vader van 'Operatie Centurion', het actieplan voor de aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit met een fraude oogmerk. Operatie Centurion wordt in 2022 en 2023 landelijk geïmplementeerd en heeft als doel om de aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit een normaal onderdeel van het politiewerk te laten zijn.
Nominaties Wim van Doorn Award 2019
De Wim van Doorn Award Selectiecommissie heeft in 2019 uit de voorgedragen kandidaten de volgende nominaties vastgesteld.
Per nominatie staat aangegeven waarom de selectiecommissie juist deze keuze heeft gemaakt. Ondanks dat zij in 2019 geen winnaar van de Award zijn geworden is dit zeker een eervolle vermelding waard!
Jan van Toorn
Jan van Toorn werkte voorheen als consultant telecomfraude bij KPN. In die periode startte hij met praktische ondersteuning vanuit zijn netwerk middels zijn overbekende netwerkbijeenkomsten. Ook nu nadat Jan met (pre-)pensioen ging, organiseert hij nog steeds deze sessies nu vanuit de door hem opgerichte Stichting Security Advies Platform. Vanuit de gedachte dat het bij de aanpak van fraude en criminaliteit belangrijker is "niet wat je kunt maar wie je kent". Op de meest uiteenlopende locaties houdt Jan zijn informatieve bijeenkomsten waar door deskundigen middels presentaties stevige (fraude-)onderwerpen worden getackeld. Iedere bijeenkomst eindigt met voldoende tijd en ruimte om in een ongedwongen sfeer te netwerken, nieuwe contacten op te doen in de publiek dan wel private omgeving om elkaar in een later stadium van dienst te kunnen zijn. De persoon van Jan van Toorn komt o.i. voor de Wim van Doorn Award in aanmerking omdat hij al decennia lang, eerst naast zijn eigen werk en nu zelfs als pensionado, zich met niet aflatend enthousiasme faciliterend inzet voor de fraudebestrijding.
Arthur de Groot
Arthur zit hier namens het bestuur en de organisatie van de Stichting Fraude Film Festival. In oktober 2019 hebben veel mensen genoten van dit festival in Amsterdam. Twee volle dagen met films en documentaires over fraude en de bestrijding ervan. Het festival beoogt het maatschappelijk bewustzijn over fraude te vergroten en een trendbreuk in de bestrijding ervan te forceren. Alle activiteiten die de stichting ontplooit komen voort uit de missie; het stimuleren en vergroten van (internationale) bewustwording rondom de impact van fraude. Dit doet het festival door het bijeen brengen van verschillende netwerken binnen de publieke en private sector. Het vertonen van inspirerende documentaires en het aangaan van kritische debatten staan daarbij centraal. Bijzonder is dat dit alles gebeurt vanuit personen die zich hier op vrijwillige basis voor inzetten. De Wim van Doorn Award staat voor samenwerking en fraudebestrijding, juist over grenzen heen. Dat was ook sterk terug te vinden in het thema van het festival in 2019: "uitbuiting".
Egbert IJzerman
Egbert IJzerman heeft een lange staat van dienst als security-manager bij verschillende grote winkelketens en daarbuiten. Naast winkelcriminaliteit zijn ook fraudeonderzoeken hem zeker niet onbekend. Egbert zit al jaren in allerlei landelijke overleggremia waarbij duidelijk de publiek/private samenwerking in praktijk gebracht wordt. Zo is hij o.a. lid van de stuurgroep winkelcriminaliteit van de Raad van Detailhandel Nederland. Daarnaast is hij oprichter en voorzitter van de Security Group die periodiek in informele sfeer overlegt over de laatste ontwikkelingen op het gebied van security- en fraude. Het feit dat hij daarbij ook de veiligheidscollega`s uit de betaalindustrie heeft uitgenodigd, is veelzeggend. "Egbert is de man die de diverse takken van sport probeert te binden en is ook vaak de spil, of beter gezegd de spin in het web wanneer deze verschillende disciplines elkaar tegenkomen".
Marcel Boven
"Wij willen Marcel Boven graag nomineren vanwege zijn uitzonderlijke inzet op het gebied van de bestrijding van cybercrime. Door als financieel rechercheur zijn nek uit te steken is de atypische cybercrime dadergroep in Noord Nederland een slag toegebracht. Marcel heeft niet alleen de rol van onderzoeksleider op zich genomen maar heeft zich ook sterk gemaakt voor de publiek/private samenwerking dat deze zaak tot een succes heeft gemaakt. Een dikke pluim dus voor Politie Noord-Nederland en Marcel Boven in het bijzonder".
Nominaties Wim van Doorn Award 2018
De Wim van Doorn Award Selectiecommissie heeft in 2018 uit de voorgedragen kandidaten de volgende nominaties vastgesteld.
Per nominatie staat aangegeven waarom de selectiecommissie juist deze keuze heeft gemaakt. Ondanks dat zij in 2018 geen winnaar van de Award zijn geworden is dit zeker een eervolle vermelding waard!
Auke Dijkstra, PostNL, Threat Officer
"Auke zet zich niet alleen in voor PostNL maar helpt andere partijen ook met het oplossen van fraude. Auke doet veel onderzoek vanuit PostNL, maar zoekt ook actief de samenwerking met externe partijen. Zijn scope is branche gerelateerd en heeft daardoor meerwaarde, mede doordat hij ook de oplossingen binnen zijn eigen organisatie zoekt. Auke is een meer dan behulpzaam en een betrouwbare partner in de fraudebestrijding"
Gerben Wilbrink. Officier van Justitie, Arrondissementsparket Noord-Nederland
"Gerben Wilbrink is (fraude-) OvJ in Noord Nederland en zoekt bij het aanpakken van strafzaken nadrukkelijk de samenwerking met private partijen om deze strafzaken op te lossen (integrale aanpak). De samenwerking tussen de publieke en private partijen is een voorbeeld voor de opsporing. De kennis van verzekeringen / subsidieaanvragen zit bij de aangevers/benadeelden, dus het is erg efficiënt en effectief om hen te betrekken in het bewijzen van deze casussen."
Louis de Koning, Politie Eenheid Zeeland- en West-Brabant
"Louis is een politieman in hart en nieren, hij heeft maar liefst 40 jaar gewerkt bij de Nederlandse politie. Hij heeft zich in de afgelopen jaren meer dan verdienstelijk gemaakt in de aanpak van bancaire fraude en heeft in zijn loopbaan een groot netwerk opgebouwd binnen de financiële wereld. Louis is een belangrijke bruggenbouwer geweest waardoor het betalingsverkeer in Nederland een stukje veiliger is geworden."
Nominaties Wim van Doorn Award 2017
De Wim van Doorn Award Selectiecommissie heeft in 2017 uit de voorgedragen kandidaten de volgende nominaties vastgesteld.
Per nominatie staat aangegeven waarom de selectiecommissie juist deze keuze heeft gemaakt. Ondanks dat zij in 2017 geen winnaar van de Award zijn geworden is dit zeker een eervolle vermelding waard!
Patrick Vlaar
Financieel rechercheur bij de Nationale Politie, Eenheid Amsterdam. Een zin uit de ontvangen nominatie: “Patrick is voor ons een voorbeeld hoe het zeker kan bij de politie en voor ons een fantastische schakel in het oplossen van creditcardfraude in Amsterdam”. Altijd bereid om een probleem op te lossen, fungeert in voorkomende gevallen als liaison binnen zijn eigen eenheid en daarbuiten. Heeft de afgelopen jaren meerdere fraudezaken in samenwerking met de financiële partners onderzocht en opgelost. Als voorbeeld een zaak waarbij veel bewoners van een bepaald postcodegebied door Identity-Theft en Identity-Take-Over financieel benadeeld werden. Door snel handelen werd erger voorkomen.
Theo Willemsen
financieel rechercheur van het voormalige IBGW (Interregionaal Bureau Geld- en Waardeverkeer) in Venlo. Een samenwerkingsverband van de 6 zuidelijke politieregio`s dat helaas inmiddels is opgeheven. Ook Theo heeft een punt achter zijn politie-carrière gezet en geniet nu van zijn pensioen. Citaat uit de ontvangen nominatie: “Theo was een bijzonder ervaren rechercheur, hij was bijzonder betrokken bij de aanpak van fraude en altijd bereid om de grenzen van zijn mogelijkheden op te zoeken. Over een periode van 10 à 15 jaar was Theo nauw betrokken bij de bestrijding van skimfraude. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan het positioneren van deze nieuwe fraudevorm binnen de politie.
Theo wilde altijd meedenken over alternatieve wijzen om een zaak opgepakt te krijgen. Je kon er altijd op vertrouwen dat hij alles deed wat binnen zijn mogelijkheden lag.
John Marijnissen
Senior Fraude Specialist bij EquensWorldline in Utrecht. Bij John moet ik eigenlijk met de nodige terughoudendheid commentaar geven omdat hij in feite één van mijn eigen puppies is geweest, zelf met de fles groot gebracht, even in het midden gelaten welke fles. Citaat uit de nominatie: “Wij hoeven John zijn ervaring en kennis niet toe te lichten maar het feit dat hij altijd bereid is te helpen, zijn netwerk deelt en indien nodig operationeel actief is om boeven te vangen, maakt John voor ons een voortreffelijke partner. Tevens neemt hij al jaren het voortouw bij het organiseren van het Groot-FOOI.. In feite kan de prijs voor John als een oeuvreprijs worden gezien. Niet onvermeld mag blijven zijn positief kritische houding, eerlijk zijn mening geven zonder aanziens des persoons en soms zelfs de advocaat van de duivel spelend. Ook bij mij stond hij met enige regelmaat voor het bureau met de kreet “Wij doen het nie goe”, dat is Brabants voor “wij doen het niet goed”
Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) met als boegbeeld Gijs van der Linden.
Dit team wordt geconfronteerd met een stijgend aantal aangiftes en een toenemende werkdruk. Enkele cijfers uit de nominatie; In 2016 kwamen er 50.000 aangiftes bin-nen over internetwinkels die wel incasseren maar niet leveren. Niet alle aangiftes leveren een strafbaar feit op in de zin van het wetboek van strafrecht. Toch stelde het LMIO in totaal 346 zaken samen van gebundelde aangiftes en droegen deze zaken ter verdere afhande-ling aan de regionale eenheden van het korps. 500 verdachten werden geïdentificeerd, 1732 rekeningen werden geblokkeerd en 35 sites van malafide webwinkels werden offline gehaald. Het LMIO werkt daarbij nauw samen met de diverse politieregio`s maar ook met andere marktpartijen zoals met EquensWorldline, de banken, creditcardmaatschappijen, Marktplaats, Payment Service Providers, de Autoriteit Consument en Markt, eigenlijk met alle bruikbare partijen die kunnen bijdragen aan een goed eindresultaat. Verder wordt fraudepreventie niet uit het oog verloren door publiciteit via de diverse media.