Winnaars Wim van Doorn Award

De selectiecommissie heeft besloten om dit jaar niet een maar twee awards uit reiken. Niet alleen vanwege het missen van de award in 2020/2021 maar ook omdat de commissie vond dat Petro én Peter de prijs allebei meer dan verdiend hebben.
Petro van den Heuvel
Petro (1959) startte zijn loopbaan in 1980 bij de AMRO bank op de afdeling 'Deviezen en administratie'. In deze functie voerde hij o.a. controles uit voor DNB. De focus van de onderzoeken lag op buitenlands betalingsverkeer.
Tot 1994 vervulde Petro verschillende functies bij de bank, waaronder op de afdeling inlichtingendienst buitenland. In '94 maakte hij de overstap naar Interbank. Hier richtte hij zich op het onderzoeken van alle soorten fraudes zoals verzekeringsfraude, beleggingsfraude, intermediairfraude, kredietfraude en incassofraude. Ook werd van den Heuvel betrokken bij de implementatie van de MRZ-code binnen de financiële wereld. Hiermee kon identificatiefraude eenvoudiger worden gedetecteerd.
Tot vandaag de dag houdt Petro zich bezig met het opsporen van fraude, met name gespecialiseerd in de georganiseerde misdaad, waaronder grote leasefraudezaken. Hij focust zich op de samenwerking tussen zoveel mogelijk financiële partijen om zo samen beter de georganiseerde criminaliteit in kaart te brengen. Petro heeft een veel jonge enthousiaste collega's opgeleid en ondersteund in de ontwikkeling in hun carrière bij veiligheidsafdelingen van banken en andere financiële instellingen. Naast alle werkzaamheden geeft Petro ook cursussen over fraude en het herkennen daarvan.
Peter Hagenaars
Peter Hagenaars (1963) begon zijn loopbaan bij de Nederlandse Politie, alwaar hij 10 jaar leidinggevende was. Na de studie bedrijfskunde maakte hij de overstap naar de advieswereld. Peter is inmiddels al bijna twintig jaar eigenaar van Top Management Consult.
Peter heeft zich de afgelopen tien jaar gespecialiseerd in het bouwen van privaat-publieke samenwerkingsverbanden (PPS) in het digitale veiligheidsdomein, zoals het landelijk skimmingpoint en het digitaal bedrijvenloket. Hij is medeauteur van het boek 'De kracht van privaat publieke allianties' waarin de lessen van privaat-publieke samenwerking in de praktijk zijn opgetekend.
Hij tekende voor ontwerp en realisatie van het Digital Intrusion Team, het team bestaande uit mensen van politie, Koninklijke Marechaussee en de FIOD. Dit team geeft sinds 2019 invulling aan de hackbevoegdheid. Peter realiseerde de borging en vernieuwing van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), een PPS van politie, bankensector, OM, Marktplaats en de ACM. Hij is geestelijk vader van 'Operatie Centurion', het actieplan voor de aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit met een fraude oogmerk. Operatie Centurion wordt in 2022 en 2023 landelijk geïmplementeerd en heeft als doel om de aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit een normaal onderdeel van het politiewerk te laten zijn.

Marcel Boven
Marcel Boven heeft in Utrecht de Wim van Doorn Award 2019 in ontvangst genomen.
De selectiecommissie heeft in deze meegewogen dat het tegenwoordig gelet capaciteit en van bovenaf opgelegde prioriteiten bijna uniek te noemen is dat door het initiatief van een financieel rechercheur het afgelopen jaar deze fraudezaak mocht worden opgestart en nog wel op het gebied van de niet alledaagse cybercrime. Voorts weet hij als onderzoeksleider deze zaak, mede door de samenwerking met diverse private partijen, succesvol af te sluiten. Dit is een mooi resultaat zowel repressief als preventief mede door het regionale dan wel nationale afschrikeffect
Gerben Wilbrink
Gerben Wilbrink heeft in Utrecht de Wim van Doorn Award 2018 in ontvangst genomen. Hij ontving de Award uit handen van Corry Anbeek, de weduwe van Wim van Doorn.
De uitreiking vond dit jaar plaats bij equensWorldline in aanwezigheid van afgevaardigden van banken, financiële instellingen, politie en justitie. De selectiecommissie waardeerde in het bijzonder de actieve houding qua samenwerking die Wilbrink binnen zijn werkzaakheden zoekt. Daarin, zo vindt de selectiecommissie, onderscheidt hij zich wat hem dan ook de Award van 2018 oplevert.
Gerben Wilbrink is werkzaam als Officier van Justitie bij het Arrondissementsparket Noord-Nederland, Afdeling onderzoeken – team ondermijning.

Cybercrime team Midden Nederland
De jury is van oordeel dat dit nog jonge team zeer voortvarend te werk is gegaan door zich binnen één werkdag bereid te verklaren om een onderzoek op te starten naar deze nieuwe MO Phishing Fraude. In overleg met het Openbaar Ministerie een goede autonome beslissing zonder verdere vertraging door vergaderingen, weegdocumenten etc.
Er werd gekozen voor de praktische insteek waarbinnen ruimte was voor inventieve technieken. Een onderzoek waarbij nauw met banken en ECTF werd samengewerkt. Door de aanpak was er sprake van effectieve fraude-beheersing, zichtbaar in het teruglopen van de schadecijfers voor deze specifieke MO naar vrijwel 0. Ook de preventie werd in ruime mate belicht middels Avro/Tros opgelicht.
In de fase van opstart van meerdere soortgelijke cybercrimeteams binnen de diverse politieregio`s kan het Cybercrime Team Nederland ons inziens zeker als voorbeeld dienen.